Animalpolitics.gr
Γεγονός και στο Νότιο Αιγαίο το «Ελληνικό κόμμα για τα ζώα»

Γεγονός και στο Νότιο Αιγαίο το «Ελληνικό κόμμα για τα ζώα»

Συντάκτης: Δημήτρης Γκαρτζώνης

Σύμφωνα με την πολιτική απόφαση του Α’ συνεδρίου του, το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα αποτελεί δύναμη ευθύνης και ηθικής για τα ζώα, για τη φύση και για τους ανθρώπους. Είναι η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας μας που αντιλαμβάνεται την πολιτική ως την ηθική, δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των κοινών συμφερόντων των ζώων, της φύσης και των ανθρώπων.

Χθες (Τετάρτη 11 Μαρτίου 2021), η επικεφαλής του κόμματος, κ,
Χριστίνα Παπή, η εκπρόσωπος του κόμματος στη Ρόδο κ. Φωτεινή Κατσιμίρη, εκπαιδευτικός (Πανελλαδικό, Κόμμα για τα Ζώα Νοτίου Αιγαίου) και ο κ. Νίκος Ράπτης (συντονιστικό) παραχώρησαν συνέντευξη τύπου μέσω του διαδικτύου, παρουσιάζοντας το εγχείρημα του νεοσύστατου φορέα.

Όπως δήλωσε η κ. Παπή, το κόμμα απαριθμεί μέλη σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και έχει ως στόχο να λάβει μέρος στις επόμενες εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές. Τόνισε ότι τα δικαιώματα των ζώων πρέπει να αποτελέσουν πολιτικό ζήτημα. Το κόμμα επικεντρώνεται στη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθούν/αλλάξουν οι νόμοι για τα δικαιώματα των ζώων και πώς θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα ζώα (όχι μόνο στα κατοικίδια και οικόσιτα αλλά και στα ζώα εκτροφής και σε όσα ζουν ελεύθερα στη φύση).

Ένας από τους κεντρικούς στόχους του πολιτικού φορέα είναι η φυτοφαγική μετάβαση. Ειδικότερα, επισημαίνεται στην πολιτική απόφαση του πρώτου συνεδρίου του κόμματος, ότι η φυτοφαγία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους επίσημους θεσμούς σαν πρότυπο κοινωνικά υπεύθυνης συμπεριφοράς, να διατίθενται υποχρεωτικά φυτοφαγικά πιάτα με ειδική σήμανση σε όλα τα κρατικά συσσίτια (νοσοκομεία, σωφρονιστικά καταστήματα, σχολεία κ.λπ). και τέλος να διατίθενται υποχρεωτικά φυτοφαγικά πιάτα με ειδική σήμανση σε όλους τους χώρους εστίασης. Μεταξύ άλλων, το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα θα διεκδικήσει ειδική σήμανση στα αλλαντικά και στο επεξεργασμένο κρέας ότι περιέχει βλαβερές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό στα πρότυπα των προϊόντων καπνού.

«Είμαι πεπεισμένη ότι ο κόσμος στη Ρόδο και γενικότερα στην Ελλάδα θα αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Είναι μεγάλη μου τιμή να εκπροσωπώ το κόμμα στη Ρόδο και στο Νότιο Αιγαίο. Όλους μας ενδιαφέρει να έχουμε καλή υγεία. Πλέον πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη των επιλογών μας.
Το κόμμα για τα ζώα είναι εδώ να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, ώστε οι καταναλωτές να μην επιλέγουν προϊόντα που κάνουν κακό στην υγεία τους. Αυτό θα πρέπει να θεσμοθετηθεί με νόμο. Δεν μπορεί μία απλή εθελοντική οργάνωση να το πετύχει», δήλωσε η κ. Κατσιμίρη.

Ο κ. Ράπτης, από τους βασικούς εμπνευστές της σύστασης του ελληνικού κόμματος των ζώων, δήλωσε ότι η φιλοζωία αποτελεί την νέα μορφή οικολογίας. Επεσήμανε ότι η πολιτική δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους, λέγοντας ότι στα πολιτικά κέντρα αποφάσεων θα πρέπει να ακούγεται και η «φωνή» των ζώων. Απαιτείται σύμφωνα με τον κ. Ράπτη αλλαγή στάσης απέναντι στα ζώα ώστε να ανακοπεί η 6η μαζική εξαφάνιση των ειδών και η μείωση της βιοποικιλότητας και να οδηγηθούμε σε ένα πιο …βιώσιμο τρόπο ζωής.
«Ανήκουμε στα λεγόμενα ομολογιακά κόμματα. Στόχος μας είναι να προωθούμε τις πολιτικές μας και όχι τους πολιτικούς μας. Σε όλες τις εκλογές κατεβαίνουμε αυτόνομα και εφόσον λάβουμε την εντολή των πολιτών, στόχος μας είναι αναπτύξουμε πολιτικές για τα ζώα που να εφαρμόζονται από αυτούς που έχουν την ευθύνη. Κοινώς, δεν αποτελεί πολιτικό μας μέλημα να συγκυβερνήσουμε ή να μοιραστούμε κυβερνητικές ευθύνες αλλά να εκφράσουμε τα ζώα στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να είμαστε οι συνήγοροί τους στην πολιτική σκηνή. Εσφαλμένα επικρατεί η άποψη ότι η πολιτική αφορά μόνο τους ανθρώπους… Δεν μπορεί να υπάρξει ένας πλανήτης μόνο με ανθρώπους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ράπτης.

 «Στη Ρόδο και στο Νότιο Αιγαίο γενικότερα υπάρχουν πολλές φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ενεργές. Υπάρχει πολύς κόσμος που αγαπά τα ζώα. Η Ρόδος είναι ένα κοσμοπολίτικο νησί που δέχεται τουρισμό απ’ όλη την Ευρώπη, όπου αντίστοιχοι πολιτικοί φορείς υπάρχουν εδώ και χρόνια και που απαριθμούν μεγάλο αριθμό μελών. Το γεγονός ότι εκπροσωπείται σε ένα κόμμα για τα δικαιώματα των ζώων, πιστεύω ότι μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει. Στο τέλος, η προάσπιση της υγείας και η κλιματική κρίση πιστεύω ότι θα μας ωθήσουν όλους μας να σκεφτούμε τις επιλογές μας», είπε η κα Κατσιμίρη, σημειώνοντας ότι τα εστιατόρια καλό θα ήταν να συμπεριλάβουν vegan/χορτοφαγικές επιλογές στο μενού τους, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος τις αναζητά και δη οι ξένοι επισκέπτες. Παράλληλα δήλωσε ότι ως εκπαιδευτικός θα ενημερώσει τα παιδιά για τη φυτοφαγική μετάβαση, την εκτροφή των ζώων και την περιβαλλοντική κρίση μέσα από διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις. Πηγή: https://www.dimokratiki.gr/11-03-2021/gegonos-kai-sto-notio-aigaio-to-elliniko-komma-gia-ta-zoa/

Γίνε Μέλος ή Φίλος Σήμερα

Υποστήριξε ενεργά το κόμμα για τα ζώα, πάρε αποφάσεις, ανάλαβε δράση.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ
Back To Top
animalpolitics.gr