Animalpolitics.gr
Όροι Χρήσης Είσοδος ή Δημιουργία λογαριασμού Wishlist

Νίκος Ράπτης

Γεννήθηκε το 1963. Σπούδασε δάσκαλος στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, ψυχολογία στο Μονπελιέ και πήρε Διδακτορικό παιδαγωγικής στο ΑΠΘ. Εργάστηκε σε κρατικά και ιδιωτικά σχολεία, στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Θεσσαλίας κ.α. Το διάστημα 2000-2004 ήταν σύμβουλος στις ευρωβουλεύτριες Μυρσίνη Ζορμπά και Μένη Μαλλιώρη. Συμμετείχε σε πολλά επιμορφωτικά και ερευνητικά προγράμματα και δημοσίευσε πολλές έρευνες και επιστημονικά άρθρα. Τώρα είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος σε μεγάλο εκπαιδευτικό οργανισμό της Περιφέρειας.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 τον προσέλκυσαν οι ιδέες για «ιστορικό συμβιβασμό» της αριστεράς με τον χριστιανισμό. Εντάχθηκε διαδοχικά στην ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, στο ΚΚΕ Εσωτερικού, στην Ελληνική Αριστερά και στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Αποχώρησε από τον χώρο αυτόν το 1993.

Το 1996 προσχώρησε στο εγχείρημα του Εκσυγχρονισμού, όπως πολλές και πολλοί από τον ανανεωτικό χώρο. Από το 1996 έως το 2004 συμμετείχε στο ΠΑΣΟΚ και στη διεύθυνση του Δίκτυου για την Κεντροαριστερά. Το 2000-2004 ήταν Διευθυντής του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ). Από το 2004 έως το 2014 ήταν Διαχειριστής της ιστοσελίδας Προοδευτική Πολιτική (ppol.gr) για την οποία μετέφρασε τουλάχιστο 2,500 άρθρα από τα αγγλικά και τα γαλλικά.

Μετά την εκλογική ήττα του 2004, αναζήτησε πολιτική διέξοδο σε εγχειρήματα του μεσαίου χώρου και έπαιξε ηγετικό ρόλο στη Διακήρυξη για τη Νέα Μεταπολίτευση. Για ένα μικρό διάστημα υπήρξε μέλος της διεύθυνσης των Δημοκρατικών.

Το 2009 εντάχθηκε στους Οικολόγους Πράσινους και εκλέχτηκε τέσσερις φορές μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου τους. Το 2013 ήταν ένας από τους «58» που κάλεσαν σε ενότητα τον χώρο της κεντροαριστεράς.

Το 2017-2018 σύστησε με άλλους  τους Φιλόζωους Οικολόγους, την πρώτη έκφραση της Πολιτικής Φιλοζωίας στην Ελλάδα, που το 2020 μετεξελίχτηκε στο Κόμμα για τα Ζώα. Ήταν μέλος του Πανελλαδικού 1 και του Συντονιστικού 1 του ΚΓΤΖ.

Υπήρξε μέλος της ηγεσίας της SOS Ρατσισμός, της Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο, της Ανανεωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Εκπαιδευτικών και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής εντύπων όπως η Εκπαιδευτική Κοινότητα, η Οικοτοπία κ.ά.

Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες πολιτικά άρθρα σε πολλά έντυπα και ιστοσελίδες. Έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα στις εκδόσεις Παρά Πέντε, ένα βιβλίο για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στις Εκδόσεις Τυπωθήτω και ένα διδακτικό εγχειρίδιο ιστορίας. Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε πολλούς συλλογικούς τόμους. Το 2020 έκδωσε το βιβλίο Πολιτική Φιλοζωία στις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Είναι νυµφευµένος µε την καθηγήτρια χορού Μαρία Δαλαµάγκα.

 

«"Για να μείνουν όλα ίδια πρέπει όλα να αλλάξουν" λέει στον "Γατόπαρδο" ο πρίγκιπας Σαλίνας. Τις τελευταίες δεκαετίες εξαπολύσαμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της φύσης που μας οδηγεί στον χαμό. Για να υπάρξει ειρήνη, για να έχουν μια ευκαιρία οι επόμενες γενιές να ζήσουν με κάποια αξιοπρέπεια, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την Κλιματική Κρίση, να προστατεύσουμε τη Βιοποικιλότητα και να φτιάξουμε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Τίποτα από αυτά δεν γίνεται χωρίς ριζική αλλαγή της στάσης μας προς τα ζώα. Η απελευθέρωση των ζώων, η φυτοφαγική μετάβαση και ο οικολογικός μετασχηματισμός είναι τα προαπαιτούμενα για να έχουμε ένα κάποιο μέλλον, για να κάνουμε πολιτική που να έχει κάποιο νόημα».

Γίνε Μέλος ή Φίλος Σήμερα

Υποστήριξε ενεργά το κόμμα για τα ζώα, πάρε αποφάσεις, ανάλαβε δράση.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ
Back To Top
animalpolitics.gr