Animalpolitics.gr
To ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα στο Συνέδριο των Οικολόγων-Πράσινων

To ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα στο Συνέδριο των Οικολόγων-Πράσινων

Το Σάββατο 6/11/2021, αντιπροσωπεία του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα (ΚΓΤΖ), με τους επικεφαλής Χριστίνα Παπή και Δημήτρη Πέτρου και το μέλος του Συντονιστικού Νίκο Ράπτη, παρευρέθηκε στο 17ο τακτικό Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων, κατόπιν πρόσκλησης των διοργανωτών.
 


Στον χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής του ΚΓΤΖ Δημήτρης Πέτρου έδωσε το ιδεολογικό και προγραμματικό πολιτικό στίγμα του κόμματος της ελληνικής Πολιτικής Φιλοζωίας και οριοθέτησε τις σχέσεις που θέλουμε να έχουμε με τα κόμματα της Πολιτικής Οικολογίας. Επίσης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ελληνικού ΚΓΤΖ για μια Κλιματική Συνάντηση με στόχο μια Εθνική Κλιματική Ενότητα,

Ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης του Δημήτρη Πέτρου:

 

Στις αρχές του 21ου αιώνα, μια σειρά από πολιτικά και ιδεολογικά ρεύματα συνέκλιναν στην ίδια κοίτη, της Πολιτικής Φιλοζωίας. Η παραδοσιακή φιλοζωία και το κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων, ο οικοκεντρισμός και η ριζοσπαστική θεώρηση των προβλημάτων της φύσης, η φυτοφαγία και ο βιγκανισμός. 

Δημιουργήθηκαν έτσι κόμματα της Πολιτικής φιλοζωίας σε είκοσι χώρες. Στην Ελλάδα, το Κόμμα για τα Ζώα ιδρύθηκε το 2020 και πραγματοποιήσαμε το πρώτο μας συνέδριο το 2021. 

Το ελληνικό ΚΓΤΖ, όπως και όλα τα κόμματα της Πολιτικής Φιλοζωίας, δεν είμαστε Πράσινα κόμματα. Διακρινόμαστε από τα κόμματα αυτά διότι: (1) Είμαστε ομολογιακά κόμματα, που σημαίνει δεν συμμετέχουμε σε κυβερνητικά σχήματα σε εθνικό ή σε τοπικό επίπεδο, (2) Αφετηρία μας είναι η ευζωία των ζώων. Το ερώτημα που θέτουμε είναι «τι απτοτέλεσμα θα έχει στα ζώα αυτή ή η άλλη επιλογή». (3) Σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με τους Πράσινους, όπως η Κλιματική Κρίση, η Βιοποικιλότητα και η Βιωσιμότητα εμείς αναδεικνύουμε με έμφαση την ευθύνη της κτηνοτροφίας, της αλιείας κ.λπ. Για εμάς δεν υπάρχει «βιώσιμη κτηνοτροφία» ή αλιεία, αν μη τι άλλο για ηθικούς λόγους.     
 
Πολιτικός μας στόχος είναι (1) η απελευθέρωση των ζώων, (2) η φυτοφαγική μετάβαση, (3) ο οικολογικός μετασχηματισμός. 

Ως προς το πρώτο, θέλουμε τα ζώα να ζουν πλήρως απελευθερωμένα και ανεξάρτητα από τις ανάγκες των ανθρώπων. Ως προς το δεύτερο, επιζητούμε να ξεκινήσει μια διαδικασία που να οδηγήσει σε πλήρη φυτοφαγική διατροφή της ανθρωπότητας. Μιλάμε για μια διαδικασία που έχει στάδια, θέλει χρόνο. Αλλά επιζητούμε την κατάργηση της κτηνοτροφίας, της αλιείας, και του κυνηγιού. Ως προς το τρίτο χρειαζόμαστε έναν κόσμο όπου οι απαιτήσεις των ανθρώπων θα οριοθετούνται από τη φέρουσα ικανότητα, την ευημερία, της φύσης
    
Προσκληθήκαμε να συμμετέχουμε στον διάλογο του φιλοζωικού και οικολογικού χώρου, με την ιδιότητά μας του Ομολογιακού κόμματος. Μπορούμε να αποδεχθούμε μια συνεργασία μόνο στον βαθμό που (1) το πρόγραμμά μας θα είναι πλήρως αποδεκτό από όλους τους εταίρους αυτής της συνεργασίας, (2) θα είναι διακριτή η ταυτότητά μας, (3) θα διατηρούμε πλήρη πολιτική και οργανωτική αυτονομία.

Ανησυχούμε πολύ για το ότι ο οικολογικός χώρος έκανε επιλογές κυβερνητισμού που τον ενέπλεξαν με τις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων, την ανάδειξη των κυνηγών σε διαχειριστή του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη της γουνοποιίας, τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις στην κτηνοτροφία, στην αλιεία και στην κρεατοφαγία, τη ρήξη με τον φιλοζωικό χώρο στα θέματα της ευζωίας των ζώων συντροφιάς κ.ο.κ. Μακάρι ο οικολογικός χώρος να μπορούσε να απαλλαγεί πολιτικά από αυτή την κληρονομιά. 

Θεωρούμε πως στη συνεργασία μας ωθούν δύο μόνο πράγματα: ο επείγων χαρακτήρας της Κλιματικής Κρίσης και η αδυναμία μας. Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα Εθνικής Κλιματικής Ενότητας. Είναι επείγον να υπάρχουν δυνάμεις στη Βουλή που θα πυροδοτήσουν την οριστική μετακίνηση του κοινωνικού μας σχηματισμού πέραν της Κλιματικής Αμεριμνησίας των τελευταίων τριάντα ετών. 

Αυτή η Ενότητα για εμάς έχει δύο πολιτικές παραδοχές και τρεις πολιτικές επιλογές. 
Οι δύο πολιτικές παραδοχές είναι: 
1. Η Κλιματική Κρίση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μία ακόμα επιμέρους πολιτική, αλλά το ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ στο οποίο εξελίσσονται η κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή ΣΥΝΟΛΙΚΑ. Δεν χρειαζόμαστε πια «κλιματικά υπουργεία», αλλά «κλιματικές κυβερνήσεις».  
2. Προκειμένου να μετακινηθούμε οριστικά από την ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΜΕΡΙΜΝΗΣΙΑ, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς οφείλουν να αναπροσαρμόσουν τον ιδεολογικό και προγραμματικό τους λόγο, και τις πολιτικές συμμαχίες τους, υπό το πρίσμα της Κλιματικής Κρίσης. 

Οι τρεις πολιτικές επιλογές είναι: 
1. Η απεξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα (και το φυσικό αέριο). 
2. Η τιμολόγηση του κλιματικού κόστους σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.   
3. Η προσαρμογή της Ελλάδας σε όλες τις κλιματικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές της ΕΕ και του ΟΗΕ.     
   
Σε κάθε περίπτωση, σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση και ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας, για τα ζώα, τη φύση και τους ανθρώπους. Επιθυμούμε να έχουμε και με σας, τον πιο ιστορικό και παλαιό φορέα της ελληνικής Πολιτικής Οικολογίας, φυσιολογικές πολιτικές σχέσεις διαλόγου και συνεργασίας όπου συμφωνούμε, με σεβασμό της αυτονομίας και της ταυτότητας του καθενός. Τα δύο πολιτικά μας ρεύματα, η Πολιτική Φιλοζωία και η Πολιτική Οικολογία, έχουμε αναλάβει ένα βαρύ έργο στο σημαντικότερο καθήκον της γενιάς μας, τον μετριασμό και την προσαρμογή στην Κλιματική Κρίση, ώστε να μπορούν και οι επόμενες γενιές να διεκδικούν ένα μέλλον με ελευθερία, ειρήνη και ευημερία, και αυτό δεν είναι καθόλου λίγο.  


 


Από τις συναντήσεις των επικεφαλής του Κόμματος για τα Ζώα με τη Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος Αλεξάνδρας Σδούγκου, τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος του ΚΙΝΑΛ Γιώργο Αποστολόπουλο, τον συνεκπρόσωπο των Οικολόγων Πράσινων Δημήτρη Πολιτόπουλο, τους Βουλευτές Αθηνών Κρίτωνα Αρσένη (ΜέΡΑ25) και Κώστα Ζαχαριάδη (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)


Στο περιθώριο του Συνεδρίου, η αντιπροσωπεία του ΚΓΤΖ συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούγκου, τον Βουλευτή Β'1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Ζαχαριάδη, τον Δημοτικό Σύμβουλο Αθηναίων και Γραμματέα του Τομέα Περιβάλλοντος του ΚΙΝΑΛ Γιώργο Αποστολόπουλο, τον Βουλευτή Β'2 Δυτικού Τομέα Αθηνών και στέλεχος του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη και τον Συνεκπρόσωπο των Οικολόγων Πράσινων Δημήτρη Πολιτόπουλο.  

 Γίνε Μέλος ή Φίλος Σήμερα

Υποστήριξε ενεργά το κόμμα για τα ζώα, πάρε αποφάσεις, ανάλαβε δράση.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ
Back To Top
animalpolitics.gr