Animalpolitics.gr
Τι κάνει την Πολιτική Φιλοζωία να τρέχει

Τι κάνει την Πολιτική Φιλοζωία να τρέχει

Νίκος Ράπτης

Την Κυριακή 14/3/2021, στις τοπικές εκλογές της Ρηνανίας-Παλατινάτου, το γερμανικό φιλοζωικό κόμμα TSP (Κόμμα για τους Ανθρώπους, τη Φύση και την Προστασία των Ζώων) έλαβε 1.7%. Παράλληλα εξέλεξε δημοτικούς συμβούλους σε πόλεις της Έσσης, της Βάδης Βυρτεμβέργης και της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Κάτω από 2%, δεν το λες και πολιτικό σεισμό! Από την άλλη, το TSP υπάρχει από το 1993 και αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έλαβε ποτέ σε εκλογές σε κρατίδιο της Γερμανίας. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που εξέλεξε δημοτικούς συμβούλους στα συγκεκριμένα δυτικογερμανικά κρατίδια. Πρόκειται για ένα κόμμα που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ, από τη γειτνίαση με τους πανίσχυρους Πράσινους και από τις ατυχείς επιλογές εκπροσώπων (ιδίως στο ευρωκοινοβούλιο, όπου εξέλεξε ευρωβουλευτές το 2014 και το 2019). Κι όμως, όχι μόνο συνεχίζει, αλλά εδώ και μια δεκαετία σχεδόν, προοδεύει εκλογικά, ιδίως στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στις εκλογές μάλιστα για τους κάτω των 18 ετών, που διοργανώθηκαν ενδεικτικά στη Ρηνανία-Παλατινάτο, το φιλοζωικό κόμμα έλαβε 10%!

Λίγες ημέρες αργότερα, την Τετάρτη 17/3/2021, έγιναν οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία. Η αναμέτρηση προμηνυόταν δύσκολη για τη «ναυαρχίδα» της Πολιτικής Φιλοζωίας, το PvdD (Κόμμα για τα Ζώα). H χώρα στρέφεται προς τα δεξιά, και ο προοδευτικός χώρος (το εργατικό PvdA, οι αριστεροί του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» SP, οι Πράσινοι της «Πράσινης Αριστεράς» GL, και το PvdD) πορευόταν προς μια ιστορική ήττα. Επιπλέον, το PvdD όδευε προς τις κάλπες για πρώτη φορά χωρίς την ιστορική του ηγέτιδα, τη χαρισματική Μαριάν Τίμε, που είχε παραιτηθεί από βουλευτής και αρχηγός το 2019. Η Ολλανδία έχει γνωρίσει πολλά μικρά κόμματα-διάττοντες αστέρες- που εξαφανίζονται μετά από μια παρουσία στη Βουλή. Το PvdD εκπροσωπούνταν στο κοινοβούλιο ήδη από το 2006. Είχε έρθει η ώρα να φανεί εάν θα έμενε ή θα έφευγε. 

Η καταστροφή για τον προοδευτικό χώρο επιβεβαιώθηκε. Οι Πράσινοι και οι αριστεροί έχασαν σχεδόν τις μισές τους ψήφους και έδρες, ενώ το ιστορικό PvdA μετά βίας συγκρατήθηκε στα ίδια -εξευτελιστικά για την ιστορία του- επίπεδα του 5-6%. Το φιλοζωικό κόμμα όμως προόδευσε, για τρίτη συνεχόμενη εκλογή! Άγγιξε το 4% και διαθέτει πλέον έξι βουλευτές, από τους 150 που διαθέτει η ολλανδική Βουλή.

Με αυτή του την νίκη, το PvdD εμπεδώθηκε στο πολιτικό σκηνικό. Το 2012, το ψήφιζε μόνο ο ένας στους είκοσι προοδευτικούς, ενώ σήμερα ο ένας στους πέντε! Στην επόμενη ανοδική φάση των προοδευτικών, το Κόμμα για τα Ζώα θα συμμετέχει από πολύ καλύτερη αφετηρία, έχοντας τη δυνατότητα να σφραγίσει για τα καλά την παράταξη και την εθνική πολιτική.

Τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα στη Γερμανία και την Ολλανδία, είναι μια ακόμα ένδειξη πως η Πολιτική Φιλοζωία ήρθε για να μείνει στην πολιτική. Είναι το μόνο πολιτικό ρεύμα που αντιτίθεται στην κτηνοτροφία για ηθικούς, υγειονομικούς και οικολογικούς λόγους. Το μόνο που δεν θεωρεί την πολιτική ως μια αμιγώς ανθρώπινη υπόθεση, κάτι που μας έχει συμπαρασύρει ως ανθρωπότητα σε πόλεμο κατά της φύσης και των ζώων. Η πανδημία μας δίδαξε πως φύση, ζώα και άνθρωποι μοιραζόμαστε μια υγεία και μία ευημερία. Πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε τα συμφέροντα του 98% των ζώων να εκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων των ανθρώπων -που δεν είμαστε παρά το 2% όλων των ζώων και το 0.01% των έμβιων όντων. H Πολιτική Φιλοζωία μας προτείνει έναν αποτελεσματικό και απτό τρόπο για να το κάνουμε αυτό

Ο Νίκος Ράπτης είναι εκπαιδευτικός, συγγραφέας του βιβλίου Πολιτική Φιλοζωία (Μεταίχμιο, 2020) και μέλος του Συντονιστικού του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα.
 


Γίνε Μέλος ή Φίλος Σήμερα

Υποστήριξε ενεργά το κόμμα για τα ζώα, πάρε αποφάσεις, ανάλαβε δράση.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ
Back To Top
animalpolitics.gr