Animalpolitics.gr
Όροι Χρήσης Είσοδος ή Δημιουργία λογαριασμού Wishlist
Πότε θα σταματήσει η βαρβαρότητα στα αδέσποτα;

Πότε θα σταματήσει η βαρβαρότητα στα αδέσποτα;

Νταϊάνα Φακιολά

-Ένας ακόμα αδέσποτος σκυλάκος στην Θεσσαλονίκη έχασε την ζωή του γιατί κάποιος, που λέγεται άνθρωπος, θεώρησε σκόπιμο να τον τουφεκίσει.
-Σε έναν ακόμα άτυχο σκυλάκο στην Τρίπολη ρίξανε αυτή την φορά  καυτό νερό πάνω στο κορμάκι του, έτσι για την πλάκα του πράγματος.
-Ένας ακόμα σκυλάκος πυροβολήθηκε δυο φορές, αυτή την φορά στην Ρόδο. Το σκυλάκι, ας ελπίσουμε θα τα καταφέρει.

Πολλά, καθημερινά και εξωφρενικά τα εγκλήματα και οι βαρβαρότητες που γίνονται κατά των ζώων σε όλη την χώρα. Δεν έχουν τελειωμό. Δεν έχουν λογική. Δεν αντέχεται όμως. Κι όλα αυτά μόνο μέσα σε λίγες μέρες.
Ένας άλλος σκυλάκος  βρέθηκε δεμένος και «πακεταρισμενος» μέσα σε μια πλαστική σακούλα στα σκουπίδια. Ποιος ξέρει τι υπέστη και αυτός.

Οι ομαδικές δηλητηριάσεις με φόλες, καρφιά, σκόνη ακατάλληλη γίνονται πλέον παντού. Δεν τολμάμε να βγούμε βόλτα γιατί φοβόμαστε να αντικρύσουμε πτώματα ζώων να κείτονται στο έδαφος, μαρτυρώντας έναν βασανιστικό θάνατο.

Ο σκύλος δεν είχε πειράξει κανέναν, δεν έχει επιλέξει αυτός να είναι αδέσποτος. Η ανευθυνότητα κάποιων ανθρώπων τον ανάγκασαν να ζει μόνος του και απροστάτευτος στον δρόμο και να είναι εκτεθειμένος στους κινδύνους και σε κάθε ανθρώπινη κακία.

Να ήταν μεμονωμένα τα περιστατικά; Δυστυχώς όχι!

Μα κάθε μέρα, σε όλες τις περιοχές- παντού- στην χώρα υπάρχουν συνεχώς τέτοια συμβάντα. Πυροβολισμοί, δηλητηριάσεις, μαζικές εξοντώσεις, βασανιστήρια, εξαφανίσεις, κλοπές, δεμένα από δέντρα, πνιγμοί με πέτρες δεμένες στο σώμα τους, εγκαταλείψεις. Γιατί; Ποιος ο λόγος να ταλαιπωρούνται, να  βασανίζονται και να πονάνε αθώα πλάσματα, που μόνο αγάπη έχουν να προσφέρουν; Γιατί να βγαίνει όλη η διαστροφή, κακιά, οργή, απωθημένα, νεύρα- και ότι άλλο κουβαλάει ο άνθρωπος, -πάνω στα ζώα;
Ποτέ θα σταματήσει αυτό; Υπάρχει κάποιος λόγος που το ανεχόμαστε; Γιατί συγκαλύπτουμε αυτά τα εγκλήματα;  Συμφέρει μήπως τελικά  κάποιον όλο αυτό; Ποιος είναι πίσω από όλα αυτά;

Γιατί δεν τηρούνται κατά γράμμα οι νόμοι σε αυτά τα φρικιαστικά εγκλήματα; Γιατί δεν αυστηροποιούνται οι νόμοι αφού η εγκληματικότητα κατά των ζώων είναι εκτός ελέγχου;


Όσο υπάρχει ελαστικότητα και «παραθυράκια» για να ξεφεύγουν αυτοί που τα διαπράττουν, τα εγκλήματα δυστυχώς θα συνεχίζονται. Όσο η αστυνομία δεν πράττει τα αυτονόητα, αυτά που της αναλογούν σχετικά με τα ζώα και όσο δεν δημιουργείται Ειδική Αστυνομία για τα Ζώα, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η τύχη των αδέσποτων και πολλών δεσποζόμενων σε κήπους και αυλές, θα  είναι θλιβερή.

Υπάρχουν λύσεις, άμα θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Ας μάθουμε από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταφέρει να μην έχουν αδέσποτα στους δρόμους, να ελέγχουν τον πληθυσμό τους με στειρώσεις και να βρίσκονται τα ζώα συντροφιάς σε περίπτωση που κάποιο χαθεί.

Δεν υπάρχει η έννοια αδέσποτο. Δεν είναι φυσιολογικό να ζει ένα ζώο συντροφιάς μόνο του στον δρόμο. Δεν είναι σωστό. Δεν είναι ηθικό. Είναι πρακτικά αδύνατον αν μη τι άλλο! Απλά μας φαίνεται φυσιολογικό γιατί έχει συνηθίσει το μάτι μας να βλέπουμε και να συναντάμε παντού αδέσποτα. Αλλά όχι, δεν ανήκουν στον δρόμο, να ζουν και να προσπαθούν να επιβιώσουν από μόνα τους. Ούτε είναι αρκετό για αυτά επειδή ταΐζονται από κάποιον αλλά κατά τα αλλά ζουν μόνα τους στους δρόμους εκτεθειμένα.

Λέγονται ζώα συντροφιάς και ανήκουν στο σπίτι,  συντροφιά με τον άνθρωπο. Αλλιώς σε κάποιο καταφύγιο μέχρι να υιοθετηθεί το ζώο. Ο κάθε Δήμος οφείλει να έχει ένα καταφύγιο με συγκεκριμένες  προδιαγραφές, να φροντίζει τα ζωάκια που φιλοξενεί μέχρι να βρουν την παντοτινή τους οικογένεια. Έτσι απλά και πρακτικά, όπως γίνεται και στις προηγμένες χώρες.

Από την άλλη μεριά, έχουμε και περιπτώσεις που αδέσποτα δαγκώνουν περαστικούς από το πουθενά. Σαφώς και δεν είναι σωστό. Και βέβαια δεν πρέπει να γίνεται αυτό. Αλλά υπάρχει λόγος για όλο αυτό.

Ας προσπαθήσω να γίνω η φωνή τους, για μια στιγμή μόνο. Όχι για να δικαιολογήσω τα αδέσποτα που επιτίθενται αλλά απλά για να καταλάβουμε γιατί το κάνουν. Όταν είμαι ένα αδέσποτο μόνο μου φοβισμένο, πονεμένο, πεινασμένο, παρατημένο, κακοποιημένο, άρρωστο, χωρίς τα βασικά, και βέβαια θα δαγκώσω όποιον βρω μόνο και μόνο από άμυνα. Για να μην με βρουν και άλλες κακουχίες. Από αντίδραση και μόνο μέσα στην μοναξιά μου γιατί δεν ξέρω τι άλλο με περιμένει. Γιατί απλά δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν.

Για την ασφάλεια του ανθρώπου και την ευζωία των ζώων συντροφιάς δεν πρέπει να υπάρχουν αδέσποτα. Είναι απλό. Είναι λογικό. Είναι αυτονόητο. Για το συνολικό καλό. Μόνο σε φτωχές χώρες με έντονη ανασφάλεια, αναρχία και ανομία υπάρχουν αδέσποτα παντού όχι σε χώρες που επικρατεί κάποια τάξη και ασφάλεια.

Είναι πάντως  να αναρωτιέται κανείς, είναι αυτός ο πολιτισμός μας, ο πολιτισμός που θέλουμε να εξάγουμε, ο πολιτισμός που είμαστε υπερήφανοι, ο πολιτισμός μας που έχει μακρά ιστορία; Μπορεί να έχει κάποια χώρα πολιτισμό πραγματικά αν γίνονται τέτοια φρικτά και αδιανόητα εγκλήματα κατά την ζώων!

Ως γνωστόν ο πολιτισμός ενός λαού φαίνεται από το πως φέρεται στα ζώα. Εμείς, πολύ φοβάμαι, δεν μπορούμε ούτε καν να το ξεστομίζουμε αυτό. Αλλά είναι αυτή η Ελλάδα που θέλει το σύνολο των ανθρώπων; Δεν μπορώ να πιστέψω κάτι τέτοιο και δεν θέλω!

Λυπάμαι όμως πολύ και ζητάω συγνώμη από αυτά τα δύσμοιρα και πανέμορφα πλάσματα που δεν θα προλάβουμε να προστατέψουμε μέχρι να φτιάξουμε την Ελλάδα με την πραγματική και ουσιαστική έννοια της φιλοζωίας που θέλουμε και αξίζει στην κουλτούρα μας. Εξαρτάται από όλους μας, ατομικά και συλλογικά και από όλες τις βαθμίδες της κοινωνίας μας.
 


Γίνε Μέλος ή Φίλος Σήμερα

Υποστήριξε ενεργά το κόμμα για τα ζώα, πάρε αποφάσεις, ανάλαβε δράση.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ
Back To Top
animalpolitics.gr