Animalpolitics.gr
Νόμος για τα ζώα συντροφιάς: την επόμενη φορά, όλα θα είναι καλύτερα

Νόμος για τα ζώα συντροφιάς: την επόμενη φορά, όλα θα είναι καλύτερα

Επτά μήνες αφού παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς ψηφίστηκε επιτέλους από τη Βουλή.

Στο μεσοδιάστημα,
έγινε αγνώριστος. Επί επτά μήνες, διάφορα εχθροζωικά λόμπι, που δίνουν τον τόνο στο κυβερνητικό κόμμα, πέτυχαν να εξουδετερώσουν τις ελπιδοφόρες του πρόνοιες.

Οι περισσότεροι φιλόζωοι
είδαμε ως θετικά σημεία, σε εκείνο το πρώτο κείμενο:
• Την ενθάρρυνση της στείρωσης των ζώων συντροφιάς και του ελέγχου του πληθυσμού τους.
• Την επιτήρηση των ΟΤΑ και των κυκλωμάτων που κακοποιούν, κάποτε συστηματικά, τα αδέσποτα απομυζώντας παράλληλα τα χρήματα των φορολογουμένων.
• Τη συμμετοχή των φιλοζωικών οργανώσεων και των φιλόζωων στη διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.
• Την απόσπαση της πολιτικής ευθύνης για τα ζώα συντροφιάς από το παραδοσιακά εχθροζωικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
• Την  «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» της συμβίωσης των ανθρώπων με τα ζώα συντροφιάς.

Το νομοσχέδιο όμως που τελικά ψηφίστηκε είναι τα ερείπια που άφησε πίσω της η επιδρομή των εχθροζωικών λόμπι, με διάσπαρτα τα ζιζάνια που πρόλαβαν να φυτέψουν
στην περίοδο της «άτυπης διαβούλευσης» την οποία έστησαν με την κάλυψη κυβερνητικών παραγόντων.

Η αλήθεια είναι πως η ψηφισμένη εκδοχή του νόμου δεν θα αλλάξει τίποτα από μόνη της, ούτε προς το καλό, ούτε προς το κακό των ζώων. Το τι θα σημάνει η εφαρμογή του, έχει να κάνει με τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν στην κοινωνία. Οι φιλόζωοι καλούμαστε να ενωθούμε και να παλέψουμε για την ευζωία των ζώων, αξιοποιώντας και διευρύνοντας κάθε χαραμάδα που αφήνει ο νόμος, κλείνοντας παράλληλα κάθε ρήγμα που επιτρέπει τη διατήρηση της συστημικής κακοποίησης των ζώων, ακόμα και τη χειροτέρευσή της.

Χρειάζεται να επανέρθουμε άμεσα, ώστε να πετύχουμε σύντομα την απαγόρευση της περιφοράς ζώων στα πανηγύρια. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να υπάρξει επειγόντως νομοθετική πρωτοβουλία για τα ιπποειδή, τους μεγάλους «ξεχασμένους» του νόμου που μόλις ψηφίστηκε.

Το Κόμμα για τα Ζώα συγκατανεύσαμε στην ψήφιση του νόμου, χωρίς να έχουμε αυταπάτες. Δεν θελήσαμε να τον καταγγείλουμε μαζί με τους
κυνηγούς, τους κτηνοτρόφους, τους διαπλεκόμενους κτηνίατρους, τους θιασώτες της υπαγωγής των ζώων στο ΥΠΑΑΤ, που αντιλαμβάνεται πολιτικά τα ζώα μόνο ως «ζωικό κεφάλαιο».

Θεωρούμε πως ο νόμος μπορεί να γίνει θρυαλλίδα θετικών εξελίξεων στην ευζωία των ζώων, όπως μπορεί να αποδειχθεί παράγοντας μεγάλης επιδείνωσής της. Εξαρτάται από το ποιος θα αποδειχθεί πιο ισχυρός: εμείς, οι φιλόζωοι ή οι εχθροζωικές δυνάμεις;

Το τελευταίο επτάμηνο μας έδειξε τα όρια  που έχει η «φιλοζωία» του κυβερνητικού μπλοκ. Αποκαλύφθηκε όμως και η σύγχυση και η άγνοια που βασιλεύει στην αντιπολίτευση. Συχνά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν τις πρόνοιες του νόμου από θέσεις ακόμα χειρότερης εχθροζωίας!

Αποδεικνύεται έτσι πως είναι ανάγκη να υπάρξει μία πολιτική δύναμη που θα θέτει την απελευθέρωση όλων των ζώων, τα δικαιώματά τους, την ευζωία τους στο κέντρο της πολιτικής. Είναι ανάγκη να ακουστεί στα πολιτικά μας fora η φωνή εκείνων που δεν έχουν φωνή!

Η φιλοζωία της προσκολλήσεως και του παρακαλετού στα  κόμματα και στους τοπικούς παράγοντες που προάγουν τη συστημική κακοποίηση των ζώων, έδειξε κι εκείνη τα όριά της.

Η Πολιτική Φιλοζωία, με αυτόνομη τη φωνή όλων των φιλόζωων, είναι μονόδρομος για να πάει μπροστά η υπόθεση των ζώων, της φύσης και των ανθρώπων.

 Γίνε Μέλος ή Φίλος Σήμερα

Υποστήριξε ενεργά το κόμμα για τα ζώα, πάρε αποφάσεις, ανάλαβε δράση.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ
Back To Top
animalpolitics.gr