Animalpolitics.gr
Κόμμα για τα Ζώα: Θετικό κατ’ αρχήν το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς

Κόμμα για τα Ζώα: Θετικό κατ’ αρχήν το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς

Το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς, το γνωρίζουμε ως Κόμμα για τα Ζώα μόνο από τα στοιχεία που έχει διαρρεύσει η κυβέρνηση. Μόλις δημοσιοποιηθεί το κείμενο του Νόμου, θα τοποθετηθούμε αναλυτικά και θα συμμετέχουμε ενεργά στη διαβούλευση.

Από όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, το νομοσχέδιο φαίνεται πως είναι εξαιρετικά θετικό.

Αποτελούν ιστορική τομή και άλμα προς τα εμπρός οι πρόνοιες του νόμου:

1. Για τον έλεγχο των γεννήσεων των ζώων συντροφιάς.
2. Για την επιδότηση των στειρώσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.
3. Για τη γραμμή επικοινωνίας για τις κακοποιήσεις ζώων και την αυστηροποίηση των σχετικών ποινών.
4. Για την απαγόρευση πώλησης ζώων συντροφιάς από pet shop και γενικά για τον έλεγχο των αγοραπωλησιών των ζώων συντροφιάς μέσω διαδικτύου.
5. Για την διευκόλυνση των υιοθεσιών από κατοίκους εξωτερικού και την εφαρμογή του συστήματος
traces.
6. Για τη δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού μητρώου ζώων συντροφιάς, ιδιοκτητών, δήμων, φιλοζωικών οργανώσεων, καταφυγίων, εκτροφέων κ.τ.λ.
7. Για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των δήμων στην εφαρμογή προγραμμάτων για τα ζώα συντροφιάς.
8. Για την ισχυροποίηση του ρόλου των φιλοζωικών οργανώσεων στη διαχείριση αδέσποτων ζώων.
9. Για την κατοχύρωση των «
πέντε ελευθεριών» για όλα τα ζώα, και όχι μόνο για τα ζώα συντροφιάς.
10. Για την παρακολούθηση της εφαρμογής του νόμου από ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή κρατικών φορέων, των ΟΤΑ και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.


Το Κόμμα για τα Ζώα θα συμμετέχει ενεργά στην ενημέρωση της κοινής γνώμης και των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, ώστε αυτά τα μέτρα να υποστηριχτούν από την ευρύτατη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία και ο νόμος να λειτουργήσει πράγματι ως καταλύτης βελτίωσης της ζωής των εκατομμυρίων ζώων συντροφιάς στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό να προασπίσουμε τις θετικές πρόνοιες του Νόμου από τις επιθέσεις όσων πλήττονται από αυτές και ήδη αντιδρούν.

Οι παρατηρήσεις μας:

Α'. Εκτός από τα ζώα συντροφιάς, υπάρχουν όμως όλα τα άλλα ζώα!


Αυτή η πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αποτυπώνει τη ραγδαία ενίσχυση της φιλοζωίας στην Ελλάδα. Το κατεστημένο πολιτικό σύστημα χρειάζεται όμως να αντιληφθεί πως η αναπτυσσόμενη φιλοζωία αφορά όλα τα ζώα. Είναι αντιφατικό με το ένα χέρι η Βουλή να είναι φιλόζωη για τα ζώα συντροφιάς και με το άλλο να εγκρίνει
επιδοτήσεις σε σφαγεία και να θεωρεί τους κυνηγούς πυλώνα της «πράσινης» πολιτικής της χώρας!

Χρειάζεται αμέσως να συζητηθεί η εκπόνηση νομικών πρωτοβουλιών για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των ζώων (από «αντικείμενα» σε ενσυναίσθητα μη ανθρώπινα πρόσωπα με εγγενή δικαιώματα).

Β'. Θετική η μεταφορά της αρμοδιότητας για τα ζώα συντροφιάς από το ΥΠΑΑΤ στο ΥΠΕΣ, αλλά ως προσωρινό μέτρο.

Θεωρούμε σωστό που η δικαιοδοσία για τα ζώα συντροφιάς μεταφέρθηκε από το
ΥΠΑΑΤ στο ΥΠΕΣ. Στο ΥΠΑΑΤ κυριαρχούν επί δεκαετίες εντελώς εσφαλμένες αντιλήψεις για την πολιτική για όλα τα ζώα και τα ζώα συντροφιάς και συντεχνιακές λογικές. Η «θεσμική μνήμη» του ΥΠΑΑΤ για τα ζώα, εντέλει εχθρεύεται τα δικαιώματα των ζώων! Η εποπτεία των Δήμων αναφορικά με τη διαχείριση προγραμμάτων για τα ζωα συντροφιάς θα εξυπηρετηθεί καλύτερα από το ΥΠΕΣ, στο οποίο λειτουργικά υπάγεται η εποπτεία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε μια μεσοπρόθεσμη όμως προοπτική, χρειάζεται η πολιτική για όλα τα ζώα να ενταχθεί σε ένα ενιαίο υπουργείο, που να αφορά όλα τα ζώα (άγρια, «παραγωγικά» και συντροφιάς) και τα οικοσυστήματα.

Γ'. Η μεγάλη παράλειψη: να συμπεριληφθούν τώρα τα ιπποειδή στον νόμο!

Βασικότερη παράλειψη του νομοσχεδίου είναι η απουσία διατάξεων για τα ιπποειδή, σε αντίθεση με ότι είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Η
ΜΚΟ Ιππόθεσις έχει καταθέσει στον πρωθυπουργό συγκεκριμένο υπόμνημα με τις θέσεις του κινήματος για τα δικαιώματα των ιπποειδών. Το Κόμμα για τα Ζώα ενστερνίζεται τις παρατηρήσεις αυτές και θα αγωνιστεί να συμπεριληφθούν στον νόμο.


Το Συντονιστικό και οι Επικεφαλής του Κόμματος για τα Ζώα, 28/2/2021


 Γίνε Μέλος ή Φίλος Σήμερα

Υποστήριξε ενεργά το κόμμα για τα ζώα, πάρε αποφάσεις, ανάλαβε δράση.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ
Back To Top
animalpolitics.gr