Animalpolitics.gr
Υπολογίστε επιτέλους το κλιματικό κόστος των τροφίμων

Υπολογίστε επιτέλους το κλιματικό κόστος των τροφίμων

Εδώ και πέντε ακριβώς χρόνια, στο Παρίσι, 196 χώρες του κόσμου δεσμεύτηκαν σε μια σειρά μέτρων, ώστε η υπερθέρμανση του Πλανήτη να μην αυξηθεί πάνω από +1.5οC έως το τέλος του αιώνα.

Η πενταετία που πέρασε όμως, απέδειξε πως οι πράξεις δεν ακολούθησαν τα λόγια. Ήδη έχουμε φτάσει σε υπερθέρμανση +1.2οC. ‘Οπως
μας προειδοποίησε πρόσφατα ο ΓΓ του ΟΗΕ, οδεύουμε ολοταχώς προς μια «αποκαλυπτική» υπερθέρμανση, της τάξης των +3-5οC έως το 2100.
 


O Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στις 2/12/2020 στο πανεπιστήμιο Κολούμπια,
προειδοποίησε για την «αυτοκτονική» πορεία της ανθρωπότητας προς την κλιματική «αποκάλυψη».

 

Το 2021 όμως, μπορεί να είναι ένα έτος καμπής στη συλλογική μας πορεία προς την καταστροφή. Τον Νοέμβριο, στην COP26 στη Γλασκώβη, οφείλουμε να συμφωνήσουμε σε μια πολιτική που θα αντιμετωπίζει την Κλιματική Αλλαγή σαν αυτό που πράγματι είναι: μια υπαρξιακή Κρίση για τα ζώα, τη φύση και τους ανθρώπους.
 


H ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ επισημαίνει πως η ανθρωπότητα οφείλει επιτέλους να
αντιμετωπίσει την Κλιματική Κρίση ως αυτό που πράγματι είναι: μια υπαρξιακή κρίση


Υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια. 
• Η νέα κυβέρνηση της Ουάσινγκτον
δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν εκ νέου στη συλλογική προσπάθεια
• Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2020, η ΕΕ
ανακοίνωσε πως θα μειώσει τις θερμοκηπικές της εκπομπές κατά 55% την επόμενη δεκαετία (15% περισσότερο από ότι υποσχόταν έως σήμερα). 
• Ακολούθησε αμέσως η Κίνα, η οποία
ανακοίνωσε πως θα μειώσει τις θερμοκηπικές της εκπομπές κατά... 65% έως το τέλος της δεκαετίας, ενώ μέχρι πρόσφατα διακήρυσσε πως δικαιούται να τις... αυξάνει.

Για να μην μείνουν και αυτές οι δεσμεύσεις κενό γράμμα, οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου καλούνται να αξιοποιήσουν επιτέλους τον 
«καλύτερο τρόπο» που διαθέτουμε για να μειωθεί η κλιματική ρύπανση: τη φυτοφαγική μετάβαση!

Η κτηνοτροφία συμβάλλει κατά πολύ στην Κλιματική Κρίση.

Είναι ανάγκη να μειωθεί η κατανάλωση ζωικών προϊόντων, κατά 70% τουλάχιστο, έως το 2030.

Αυτό μπορεί να γίνει:

1. Με δίκαιη τιμολόγηση όλων των τροφίμων. Στην τιμή όλων των προϊόντων να συμπεριληφθεί επιτέλους το κόστος των θερμοκηπικών ρύπων που ελκύει η παραγωγή και η διανομή τους (με τιμή τουλάχιστο 100 ευρώ/ tCO2e).
2. Με αυστηρή νομική τήρηση των «πέντε βασικών ελευθεριών» σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες. Με υποχρεωτική μαγνητοσκόπηση των εργασιών στα σφαγεία και στα εκτροφεία, ώστε να μπορούν να ασκούν το έργο τους με άνεση οι ελεγκτικές και δικαστικές αρχές.
3. Με ενθάρρυνση της φυτοφαγίας. Με ανάπτυξη και προώθηση των φυτικών υποκατάστατων του κρέατος και των γαλακτοκομικών. Να επιδοτείται μόνο η φυτική παραγωγή. Να δημιουργηθεί «ταμείο φυτοφαγικής μετάβασης», ώστε να βοηθηθούν όσοι δραστηριοποιούνται στην κτηνοτροφία να αλλάξουν προσανατολισμό και να στραφούν στη φυτική παραγωγή.

Για το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα και όλα τα αδελφικά μας κόμματα το συμπέρασμα είναι σαφές: τα συμφέροντα της βιομηχανίας κρέατος είναι ρυπογόνα, ανήθικα και αντικοινωνικά. Όσο ισχυρά κι αν είναι, ήρθε η ώρα να καμφθούν. Ας τελειώνουμε με την κτηνοτροφία με δίκαιη τιμολόγηση, διαφάνεια και ενθάρρυνση της φυτοφαγίας. Nα το κάνουμε για τη σωτηρία των ζώων και της βιοποικιλότητας, για την υγεία της φύσης και την προστασία της άγριας ζωής. Αλλά και για την ελευθερία, την ευημερία και την ειρήνη, που απειλούνται να καταποντιστούν στο κλιματικό χάος, μαζί με όλα τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας.Γίνε Μέλος ή Φίλος Σήμερα

Υποστήριξε ενεργά το κόμμα για τα ζώα, πάρε αποφάσεις, ανάλαβε δράση.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ
Back To Top
animalpolitics.gr