Animalpolitics.gr
Το Πανελλαδικό του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα αποφασίζει τη σύγκληση του Β’ Συνεδρίου, την Κλιματική Συνάντηση και τη συνέχιση του Διαλόγου στον Πράσινο και Φιλοζωικό χώρο

Το Πανελλαδικό του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα αποφασίζει τη σύγκληση του Β’ Συνεδρίου, την Κλιματική Συνάντηση και τη συνέχιση του Διαλόγου στον Πράσινο και Φιλοζωικό χώρο

 Οι αποφάσεις του Πανελλαδικού που συγκλήθηκε την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 το βράδυ, έχουν ως εξής

1. Το 2ο Συνέδριο του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα (ΚΓΤΖ) θα γίνει το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Φεβρουαρίου 2021, στην Αθήνα. Εφόσον το επιτρέψει η συγκυρία, θα περιλαμβάνει δια ζώσης και διαδικτυακές συνεδρίες.
Θέματα του Συνεδρίου είναι:
(α) Η έγκριση πολιτικής απόφασης
(β) Η εκλογή για τη στελέχωση των Θεσμών του ΚΓΤΖ (Επικεφαλής, Συντονιστικό, Πανελλαδικό)

Το διάστημα 25/11-25/2 2021 θα γίνει Πανελλαδική Καμπάνια Εγγραφής Νέων Μελών στο ΚΓΤΖ.

2. Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρωτοβουλία του ΚΓΤΖ για τη σύγκληση ενός ανοικτού δικτύου πολιτών και οργανώσεων, με τίτλο «Κλιματική Συνάντηση», που θα έχει ως σκοπό την «Εθνική Κλιματική Ενότητα», όπως αυτή περιγράφεται στη σχετική διακήρυξη:

 

Κλιματική Συνάντηση
 

Ένα ανοικτό δίκτυο πολιτών και οργανώσεων για την Εθνική Κλιματική Ενότητα


1. Η Κλιματική Κρίση είναι το σημαντικότερο πολιτικό πρόβλημα της εποχής μας. Καθορίζει όλα τα άλλα πολιτικά ζητήματα (από την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, έως την οικονομία και τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους κ.λπ.). Αυτό είναι πλέον το πλαίσιο, στο οποίο εξελίσσεται κάθε έκφανση της πολιτικής. Δεν χρειαζόμαστε πια «κλιματικά» υπουργεία, αλλά «κλιματικές» κυβερνήσεις!

2. Στο νέο αυτό πλαίσιο, όλες οι ιστορικές πολιτικές δυνάμεις (φιλελεύθερες, σοσιαλιστικές, συντηρητικές κ.λπ) καλούνται να αναθεωρήσουν τις ιδεολογικές παραδοχές, τις προγραμματικές θέσεις και τις συμμαχίες τους, υπό το πρίσμα της Κλιματικής Κρίσης.

3. Χρειαζόμαστε, μέσα στη Βουλή και έξω από αυτήν, μια «Κλιματική Συνάντηση» (ΚΛΙΣΥ), ένα ανοικτό φόρουμ πολιτών, και πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων, που θα υποστηρίζει και θα επιβάλλει την «Εθνική Κλιματική Ενότητα» (ΕΚΕ).


 Εθνική Κλιματική Ενότητα

4. Η Εθνική Κλιματική Ενότητα θα μας μετακινήσει οριστικά ως κοινωνικό σχηματισμό, πέραν της «Κλιματικής Αμεριμνησίας» και εδράζεται σε τρεις πολιτικές θέσεις:

5. Πρώτο: απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Χρειάζεται εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Να σταματήσει κάθε επιδότηση στην παραγωγή τους και κάθε εξόρυξη ή αναζήτηση νέων κοιτασμάτων ή πηγών ορυκτών καυσίμων.

Να ενταχθεί στους στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής μία διεθνής συμφωνία για το σταμάτημα των εξορύξεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και για την κοινή προστασία των θαλασσίων ειδών, των βιοτόπων τους, της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.

6. Δεύτερο: τιμολόγηση του κλιματικού κόστους
Απαιτείται τιμολόγηση του κλιματικού κόστους σε όλες τις υπηρεσίες και τα προϊόντα (ενέργεια, διατροφή κ..λπ) με αρχική τιμή τα 130€/tCO2e, όπως προτείνει ο ΟΟΣΑ.

Αυτό προϋποθέτει:

(i) Σε διεθνές επίπεδο. αναδιανομή του πλούτου, από το  πλουσιότερο 1/% στους φτωχότερους.
(ii) Σε εθνικό επίπεδο, ταχεία, εντός της τετραετίας, καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, πάνω από το όριο της φτώχειας.
(iii) Προοδευτική αφαίρεση της φορολογικής ύλης που αντιστοιχεί στη φορολόγηση των ρύπων από εκείνη που αφορά τη φορολόγηση των εισοδημάτων.

7. Τρίτο: Προσαρμογή της Ελλάδας σε όλες τις περιβαλλοντικές και κλιματικές προδιαγραφές που θέτει η ΕΕ και ο ΟΗΕ.


Πολιτική αυτονομία των μελών της Κλιματικής Συνάντησης

8. Τα μέλη της Κλιματικής Συνάντησης, άτομα και συλλογικότητες, διατηρούμε την πλήρη πολιτική μας αυτονομία, σε όλα τα ζητήματα πέραν της ΕΚΕ.


Η επίσημη εμφάνιση της Κλιματικής Συνάντησης θα γίνει με Συνέντευξη Τύπου το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2021, στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου του ΚΓΤΖ

3. Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η η συνέχιση της συμμετοχής του ΚΓΤΖ στον Διάλογο για την κοινή εκλογική παρουσία του οικολογικού και φιλοζωικού χώρου στις εκλογές και η συμμετοχή του στη συζήτηση του προτεινόμενου κειμένου.

Το Πανελλαδικό θεωρεί πως μόνη βιώσιμη λύση για μια τέτοια εκλογική εμφάνιση είναι να αξιοποιηθεί η ιδέα για Κλιματική Συνάντηση.

Το Πανελλαδικό κρίνει ως πολύ αρνητικές τις εξελίξεις στο Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων. Ιδιαίτερα η εκλογή ως Συμπροέδρου του Κόμματος της πρώτης επιλαχούσας βουλευτού Επικρατείας του… ΣΥΡΙΖΑ θέτει σε μοιραία πολιτική ομηρεία τον χώρο, εφόσον δεν υπάρξει επίσημη και νομικά ασφαλής αποσαφήνιση των δύο ρόλων του προσώπου αυτού.
     
4. Ως προς τα σενάρια για την εκλογική παρουσία του ΚΓΤΖ στις επόμενες εκλογές, το Πανελλαδικό ανέθεσε στη νομικό
Άννα Σπαή να εξετάσει και να ενημερώσει τις δυνατότητες αυτόνομης εκλογικής καθόδου σε μέρος των εκλογικών περιφερειών, ενδεχόμενο που δεν είχε εξετασθεί έως σήμερα από το Πανελλαδικό.

  Γίνε Μέλος ή Φίλος Σήμερα

Υποστήριξε ενεργά το κόμμα για τα ζώα, πάρε αποφάσεις, ανάλαβε δράση.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ
Back To Top
animalpolitics.gr