Animalpolitics.gr
Θάνατος ζιφιού Σωτήρη: Οι πολιτικές ευθύνες πίσω από το σόου

Θάνατος ζιφιού Σωτήρη: Οι πολιτικές ευθύνες πίσω από το σόου

Για όσα συμβαίνουν για τα ζώα και τη φύση στην πατρίδα μας, ήταν αποκαλυπτικές δύο χτεσινές ανακοινώσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις:

Η ανακοίνωση του «Αρχιπελάγους»: όλα έγιναν λάθος στην επιχείρηση διάσωσης του Σωτήρη!

Την Τετάρτη 2/2/2022, το
«Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”» προφήτευσε το τέλος του ζιφιού Σωτήρη, αρκετές ώρες πριν βρεθεί η σορός του από το Λιμενικό. Στην ανακοίνωση του Αρχιπελάγους, αποκαλύπτεται πως οι υπεύθυνοι αξιοποίησαν τον εκβρασμό του σαν «σκηνικό σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι».

Σύμφωνα με το επιστημονικό ινστιτούτο, στην περίπτωση της επιχείρησης διάσωσης του ζιφιού, «όλα έγιναν λάθος»:
► Ο ζιφιός θα έπρεπε να έχει απομονωθεί από κάθε ανθρωπογενή όχληση, που εξορισμού του προκαλεί φοβερό στρες.
► Η ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη θα έπρεπε να έχει χορηγηθεί από ειδικό ιατρό, που δεν θα τον τρυπούσε «δεκάδες φορές» για να κάνει αιμοληψία, ούτε θα χορηγούσε σε ένα ζώο που ζυγίζει δύο τόνους, «ποσότητα ορού κατάλληλα για κατοικίδιο ζώο».
Δεν θα έπρεπε επουδενί να προωθηθεί ο Σωτήρης στα ανοικτά!

Το δίδαγμα από τον χαμό του Σωτήρη είναι πως η πατρίδα μας καλείται να αποκτήσει επιτέλους υποδομές και τεχνογνωσία, ικανές να διασώζουν τα «δεκάδες τραυματισμένα ή νεκρά προστατευόμενα θαλάσσια ζώα» που εντοπίζονται κάθε χρόνο.

Η ανακοίνωση του «Πελάγους»: παράτυπες και έντονες «ερευνητικές» δραστηριότητες σε προστατευμένες θαλάσσιες περιοχές!

Η πορεία του SW Cook και ο χάρτης της περιοχής NATURA 2000 Νότια Μεσσηνία (πηγή: επιστημονική ομάδα Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος)


Νωρίς το πρωί της Πέμπτης 3/2/2022, η επιστημονική ομάδα του «Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών “Πέλαγος”» ανακοίνωσε πως το ερευνητικό πλοίο SW Cook εισέβαλε βαθιά στην περιοχή Natura 2000 «Νότια Μεσσηνία»! Πριν λίγες ημέρες, η Greenpeace είχε καταγγείλει πως το ίδιο ερευνητικό σκάφος πραγματοποιούσε παράτυπα έρευνες στο «Οικόπεδο 10», στην Κυπαρισσιακό Κόλπο, που επίσης προστατεύεται, με Προεδρικό Διάταγμα του 2018!


Το ερευνητικό σκάφος SW Cook που κινήθηκε παράνομα σε προστατευμένες περιοχές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2022


Σημειωτέον πως αυτή η θαλάσσια περιοχή είναι πολύτιμο οικοσύστημα σπάνιας και προστατευόμενης θαλάσσιας ζωής. Η έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα, που συνδέεται με την αναζήτηση και την εξόρυξη υδρογονανθράκων, με πολεμικές ασκήσεις, με την έντονη ναυσιπλοΐα κ.λπ σκοτώνει ήδη εκατοντάδες «Σωτήρηδες» κάθε χρόνο, και δεν χύνεται ούτε ένα δάκρυ για αυτούς.

Το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα μας καλεί να πάψουμε, ως κοινωνία, να γυρίζουμε την πλάτη στη θάλασσα και στα 18 εκατομμύρια μέτρα ακτογραμμής μας! Η θάλασσα δεν είναι μόνο «πλουτοπαραγωγικός πόρος» και «εθνικός χώρος». Είναι κυρίως ο τόπος όπου ζουν εκατομμύρια μη ανθρώπινες ζωές, από την ευζωία των οποίων εξαρτάται απολύτως και η δική μας!

Αφού βρέθηκε νεκρός ο Σωτήρης, ο
υφυπουργός περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς, έκανε ορισμένες αυτάρεσκες δηλώσεις για τις κυβερνητικές προσπάθειες να σωθεί το ζώο .Τελικά όμως, φαίνεται πως εάν έγινε «ότι (sic) ήταν ανθρωπίνως δυνατό» στην περίπτωση του ζιφιού, αυτό συνέβη μόνο για την επικοινωνιακή αξιοποίηση του επεισοδίου του εκβρασμού του και για την προβολή του κ. υπουργού και των εκλεκτών του. Έγινε βέβαια και για την αποσιώπηση των αιτιών του θανάτου εκατοντάδων «Σωτήρηδων» κάθε χρόνο, δηλαδή για την ξέφραγη, πολλές φορές παράνομη, και αναίτια ανθρώπινη υπερδραστηριότητα στις θάλασσές μας, που γίνεται πάντοτε με κυβερνητική πρωτοβουλία, ενθάρρυνση ή αδιαφορία!
 Γίνε Μέλος ή Φίλος Σήμερα

Υποστήριξε ενεργά το κόμμα για τα ζώα, πάρε αποφάσεις, ανάλαβε δράση.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ
Back To Top
animalpolitics.gr