Animalpolitics.gr
Τα πρακτικά του παγκόσμιου συνέδριου των φιλοζωικών κομμάτων

Τα πρακτικά του παγκόσμιου συνέδριου των φιλοζωικών κομμάτων

Ξεκίνησε την Παρασκευή 9/12/2022 στις Βρυξέλλες, η συνάντηση των φιλοζωικών κομμάτων του κόσμου, υπό την αιγίδα του Animal Politics Foundation.

Την πρώτη ημέρα, τα κόμματα της Πολιτικής Φιλοζωίας από ένδεκα χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος, είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τη δράση τους και τις προτεραιότητές τους ενόψει των ευρωεκλογών του 2024.

 

 
O επικεφαλής του ΚΓΤΖ Νίκος Ράπτης εμπρός από το Ευρωκοινοβούλιο/ Η Αναπληρώτρια Επικεφαλής του ΚΓΤΖ Λυδία Ψιλκοβίκου στην παρέμβασή της. Δίπλα της ο Benjamin Pitkanen, εκπρόσωπος του φιλανδικού αδελφικού μας κόμματος EOP


Μία σειρά από ευρωβουλευτές και συμβούλους της Πολιτικής Ομάδας της Αριστεράς, στην οποία παραδοσιακά ανήκουν τα φιλοζωικά κόμματα, ενημέρωσαν τους συνέδρους για θέματα όπως η νομοθεσία για τα ζώα στην ΕΕ, η λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και θέματα επικοινωνιακής πολιτικής.

Η πολιτική χειραφέτηση της Πολιτικής Φιλοζωίας, με την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού κόμματος του χώρου, ήταν επίσης μία ιδέα που συζητήθηκε πολύ την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου.  

Αναλυτικά τα πρακτικά της Παρασκευής 9/12/2022:

Πρωινή Συνεδρίαση

Εκπρόσωποι από ένδεκα κόμματα από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Φιλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ολλανδία είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε στο Ευρωκοινοβούλιο με την 
Κορίν Κορνελίς (Corinne Cornelisse,), από την Πολιτική Ομάδας της Αριστεράς και την Άνια Χάζεκαμπ (Anja Hazekamp), ευρωβουλευτή που εκλέχτηκε με το ολλανδικό Κόμμα για τα Ζώα (PvdD). 

Η πρώτη παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ, υπογραμμίζοντας τη σημασία που παίζουν τα λόμπι, ιδιαίτερα σε θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων των ζώων και απασχολούν επιτροπές όπως εκείνες 
για το Περιβάλλον και τα Τρόφιμα (ENVI), την Γεωργία (AGRI), την Αλιεία (PECH).


Η Άνια εξέθεσε τα θέματα που κυρίως την απασχολούν, ως φιλόζωη ευρωβουλεύτρια. Η στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» θεωρείται μία σημαντική ευκαιρία για να τεθούν περιορισμοί στην κτηνοτροφία και να ενθαρρυνθεί η φυτοφαγική μετάβαση. Υπάρχουν επίσης Πρωτοβουλίες Πολιτών που τροφοδοτούν τη δράση των φιλόζωων στην Ευρωβουλή όπως εκείνη για την κατάργηση της εκτροφής ζώων σε κλουβιά (End the Cage Age) που ήδη υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια και μετατρέπεται σε ευρωπαϊκή νομοθεσία ή η τρέχουσα για την κατάργηση της γουνοποιίας (Fur Free Europe) που υπερέβη ήδη το 1 εκατομμύριο ψήφους! Άτυπες ομάδες ευρωβουλευτών όπως εκείνη για τα Δικαιώματα των Ζώων συμβάλλουν επίσης στην επέκταση της σχετικής προβληματικής στους ευρωβουλευτές. Το κρίσιμο, όπως είπε η Άνια Χάζεκαμπ, είναι στις ευρωεκλογές του 2024 να εκλεγούν πολύ περισσότεροι φιλόζωοι ευρωβουλευτές, ώστε να επεκταθεί το ζήτημα της προστασίας των ζώων σε περισσότερες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Μεσημεριανή συνεδρίαση

Όλα τα αδελφικά κόμματα παρουσίασαν το καθένα τις δράσεις του την προηγούμενη περίοδο.

Η αναπληρωματική Επικεφαλής του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα, Λυδία Ψιλοβίκου ανέπτυξε τις δράσεις του κόμματος σε φεστιβάλ, δημόσιες διαμαρτυρίες, αλλά και τις δημοσιεύσεις και την επικοινωνιακή μας πολιτική, όπως και τις δικαστικές μας πρωτοβουλίες (κατά του πετάγματος του αετού στα ματς της ΑΕΚ και του διαβόητου βίντεο του Γιαννακόπουλου με τη σφαγή των αρνιών).

Στη συνέχεια, η συνεργάτιδα της Ευρωβουλευτού μας 
Μάντι Λίχαρτ (Mandy Lightart) παρουσίασε την υφιστάμενη κοινοτική νομοθεσία για τα ζώα και τις προτεραιότητες του κινήματος για τη βελτίωσή της. Οι φιλόζωοι θα δώσουμε σημασία κυρίως στην ισχυρότερη και πιο συμπονετική νομική προστασία των συνθηκών ζωής όλων των «παραγωγικών» ζώων, στην νομική κάλυψη των ζώων που σήμερα είναι εντελώς απροστάτευτα, στον περιορισμό στις μετακινήσεις ζώντων ζώων, στην εφαρμογή και επιτάχυνση της νομοθεσίας υπέρ των ζώων, ιδίως στο ζήτημα της ανατροφής ζώων σε κλουβιά. 

Μάι Άσλετ-Ρίντμπεργκ (Maj Aslett-Rydbjerg) παρουσίασε τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -και ιδίως την ομάδα της Αριστεράς, όπου συμμετέχουν παραδοσιακά τα κόμματα της Πολιτικής Φιλοζωίας.

Απογευματινή συνεδρίαση

Επικοινωνήσαμε με δύο συμβούλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη 
Σοφί Ρόσελς (Sophie Rosseels) και τον Τιμ Φέι (Tim Feij). Η πρώτη μας ενημέρωσε για την ευρωπαϊκή νομοθεσία που διέπει τις ευρωπαϊκές εκλογές και τη σύσταση ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων ή ιδρυμάτων, ενόψει των ευρωεκλογών.

Ο Τιμ αναφέρθηκε σε ορισμένα επικοινωνιακά πλεονεκτήματα που θα πρέπει να διαθέτουν οι καμπάνιες της Πολιτικής Φιλοζωίας, όπως είναι η ενασχόληση με ζητήματα που αντιμετωπίζονται θετικά από την πλειοψηφία (όπως π.χ. η αντίθεση στις ταυρομαχίες στην Ισπανία και στη Γαλλία). 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των πολιτικών προτεραιοτήτων όλων των αδελφικών κομμάτων ενόψει των επόμενων ευρωεκλογών. Ο Επικεφαλής του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα, Νίκος Ράπτης αναφέρθηκε στο πολιτικό δίλημμα «Γούνα, Κυνήγι, Αδέσποτα, Σφαγεία ή Κόμμα για τα Ζώα», στις θέσεις του κόμματος και στη συμμαχία Πράσινο&Μωβ με άλλα έξι κόμματα (Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών, Βολτ Ελλάδας, Πράσινοι Αλληλεγγύη, και το οικοφεμινιστικό κόμμα «Κύκλος»).

Ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση, η Άνια Χάζεκαμπ κατέληξε λέγοντας πως προτεραιότητα του κινήματος της Πολιτικής Φιλοζωίας είναι, πολύ απλά, η σωτηρία του Πλανήτη!

Η ημέρα έκλεισε με ξενάγηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δείπνο.Γίνε Μέλος ή Φίλος Σήμερα

Υποστήριξε ενεργά το κόμμα για τα ζώα, πάρε αποφάσεις, ανάλαβε δράση.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ
Back To Top
animalpolitics.gr