Animalpolitics.gr
Προαναγγελθέν έγκλημα κατά του ελληνικού και παγκόσμιου θαλάσσιου περιβάλλοντος

Προαναγγελθέν έγκλημα κατά του ελληνικού και παγκόσμιου θαλάσσιου περιβάλλοντος

Το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα τίθεται κατά των εξορύξεων και υπέρ μιας διεθνούς συμφωνίας για το σταμάτημα κάθε έρευνας και εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο λόγος, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας ότι οι θάλασσές μας «είναι ένας παράδεισος στη Γη. Δεν σκοπεύουμε να τις μετατρέψουμε σε Κόλπο του Μεξικού»!

Να όμως που η κυβέρνηση και τα Ελληνικά Πετρέλαια αυτό ακριβώς κάνουν! Παρά τις προειδοποιήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ξεκίνησαν σεισμικές έρευνες για εξορύξεις στο Ιόνιο, σε περιοχές πλούσιες σε άγρια ζωή.

Αποτέλεσμα; Δεκάδες νεκροί ζιφιοί, ακριβώς όπως το είχαν προβλέψει οι οργανώσεις! Το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα ζητά το άμεσο σταμάτημα των σεισμικών ερευνών στις ελληνικές θάλασσες! Ενώνουμε τη φωνή μας με το
«Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών “Πέλαγος”» και καλούμε σε αγώνα και σε διαμαρτυρίες ενάντια στις εξορύξεις στις ελληνικές θάλασσες!

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, που υποστηρίζει το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα:

Το ρεπορτάζ της ΕΤ1 με τις δηλώσεις του Δρα Αλεξάνδρου Φραντζή για τους κινδύνους που απειλούν τους πληθυσμούς ζιφιού στην Ελλάδα
 

Πριν από τρεις μόνο εβδομάδες, οι συμπολίτες μας παρακολουθούσαν με αγωνία και συγκίνηση τις προσπάθειες διάσωσης ενός ζιφιού (κητώδους), που είχε εκβραστεί ζωντανός στις ακτές των νοτίων προαστίων της Αθήνας. Ήταν τότε, που σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση της ΕΡΤ1 ο Δρ. Αλέξανδρος Φραντζής από το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος επισήμανε ότι την ίδια στιγμή που γινόταν η προσπάθεια διάσωσης του ενός ζιφίου, οι ελληνικές αρχές έκαναν σεισμικές έρευνες στην Ελληνική Τάφρο στο Ιόνιο Πέλαγος καταστρέφοντας “το σπίτι των ζιφιών”.

Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022 τα γεγονότα επιβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο όσα είχε δηλώσει εκείνες τις ημέρες. Τουλάχιστον δύο ζιφιοί εκβράστηκαν ζωντανοί στις δυτικές ακτές της Κέρκυρας, την ώρα που το ερευνητικό σκάφος SW Cook πραγματοποιούσε ηχητικές εκρήξεις με εντάσεις ήχων που μπορούν να ακουστούν υποβρυχίως μέχρις ακτές της Αφρικής! Έτσι γίνονται οι λεγόμενες σεισμικές έρευνες, που ψάχνουν για υδρογονάνθρακες κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Όταν ένα κητώδες εκβράζεται στις ακτές με αυτό τον τρόπο, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου της καταστροφής που γίνεται στο θαλάσσιο περιβάλλον, γιατί μόνο το 3-15% των ζώων που θα υποστούν σοβαρές βλάβες φτάνουν στις ακτές. Όλα τα άλλα θα πεθάνουν στα ανοικτά και θα βυθιστούν χωρίς να καταγραφούν ποτέ. Επιπλέον, η συνολική ζημιά σε επίπεδο οικοσυστήματος είναι άγνωστη, δεδομένου ότι μπορεί να καταστρέφεται μαζικά η τροφή των κητωδών, δηλαδή τα μεσοπελαγικά και βαθυπελαγικά καλαμάρια, με συνέπειες ολέθριες για πολλά ζώα που τρέφονται με αυτά.

Η Ελληνική Τάφρος και το βορειότερο Ιόνιο Πέλαγος αποτελούν
“Σημαντικές Περιοχές Θαλάσσιων Θηλαστικών” (ΙΜΜΑ), δηλαδή περιοχές παγκοσμίου σημασίας για τα κητώδη και ειδικά για τους ζιφιούς και τους φυσητήρες του πλανήτη. Το σκάφος SW Cook σαρώνει και ηχοβολεί αυτές τις περιοχές εδώ και εβδομάδες χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική πρόβλεψη για τις περιβαλλοντικές συνέπειες. Πρόκειται για περιβαλλοντικό έγκλημα για το οποίο δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς και σίγουρα δεν έχει ερωτηθεί η ελληνική κοινωνία.

Καλούμε τους πολίτες και την πολιτεία να αναρωτηθούν αν θέλουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους να ζήσουν σε μια θαλασσινή χώρα με θάλασσες που θα είναι πια έρημες και βρώμικες. Θάλασσες όπου δεν θα υπάρχουν πια δελφίνια, ζιφιοί ή φυσητήρες, ενώ στο νερό τους θα επικρατούν τα πλαστικά, ο θόρυβος, η ρύπανση και οι πλατφόρμες εξορύξεων. Αν δεν θέλουμε ένα τέτοιο μέλλον, στο οποίο όλες οι τοπικές κοινωνίες, που σήμερα ζουν από τον θαλάσσιο τουρισμό θα μαραζώσουν, τότε είναι καιρός να νοιαστούμε σοβαρά και να δράσουμε έμπρακτα για το θαλάσσιο περιβάλλον μας, αλλάζοντας πορεία άμεσα!»

 Γίνε Μέλος ή Φίλος Σήμερα

Υποστήριξε ενεργά το κόμμα για τα ζώα, πάρε αποφάσεις, ανάλαβε δράση.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ
Back To Top
animalpolitics.gr