Animalpolitics.gr
Πέντε κόμματα της φιλοζωίας και της οικολογίας ζητούν να μπει Τέλος στα Κλουβιά στην Ευρώπη

Πέντε κόμματα της φιλοζωίας και της οικολογίας ζητούν να μπει Τέλος στα Κλουβιά στην Ευρώπη

Η εκτροφή σε κλουβιά, καταπατά τις πιο στοιχειώδεις ελευθερίες των ζώων. Τα εγκλωβισμένα ζώα στερούνται τον καθαρό αέρα, το φως του ήλιου, την πιο στοιχειώδη κίνηση. Στα «εμπλουτισμένα» ορνιθοτροφεία, τα πουλιά αναγκάζονται να περάσουν όλη τους τη ζωή σε μια επιφάνεια ίση με μια σελίδα χαρτί Α4! Στην Ευρώπη, περίπου 180 εκατομμύρια όρνιθες ζουν όλη τους τη ζωή σε κλουβιά. Το ίδιο βάσανο όμως επιφυλάσσεται σε εκατομμύρια άτομα άλλων ειδών (χοίρους, κουνέλια, βοοειδή, χήνες, πάπιες και ορτύκια).

Αυτή η βαναυσότητα είναι νόμιμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν. 
 
Η εκστρατεία
«τέλος στα κλουβιά» της οργάνωσης Cοmpassion In World Farming (CIWF) αναγκάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή να απαντήσει στο αίτημα 1,400,000 πολιτών της Ευρώπης, που υπέγραψαν υπέρ της κατάργησης των κλουβιών για τα παραγωγικά ζώα. Στόχος τους, να βελτιωθεί η διαβίωση των -300 εκατομμυρίων σήμερα- παραγωγικών ζώων στην Ευρώπη, που περνάνε ολη τους τη ζωή σε κλουβιά.
 


Πρόσφατα, πέντε ελληνικά κόμματα, το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, οι Οικολόγοι Πράσινοι οι Πράσινοι και η Πράσινη Αριστερά δήλωσαν σε κοινή εκδήλωσή τους τη στήριξή τους στην εκστρατεία της CIWF. Σύντομα, θα κληθούν να πάρουν θέση και τα υπόλοιπα κόμματα. Όπως δήλωσε η επικεφαλής του Κόμματος για τα Ζώα, Χριστίνα Παπή«οι νόμοι οφείλουν να διαμορφώνονται με γνώμονα τη συμπόνια και την ηθική. Καλούμε λοιπόν όλα τα κόμματα να στηρίξουν επίσημα την εκστρατεία ενάντια στα κλουβιά, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναθεώρηση των νόμων που διέπουν τις συνθήκες στα εκτροφεία παραγωγικών ζώων».

Στην εκδήλωση -που συντόνισε ο δημοσιογράφος 
Γιώργος Καραμέρος- κεντρική εισηγήτρια ήταν η κ. Όλγα Κήκου, διευθύνουσα ευρωπαϊκών υποθέσεων της CIWF. Η ομιλήτρια εξήγησε πως το αίτημα για κατάργηση της εκτροφής ζώων σε κλουβιά απέκτησε πολιτική υπόσταση χάρη στον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, που αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση (δηλαδή τα κράτη μέλη της) να παίρνει θέση σε ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες. Στην περίπτωση της Ελλάδας, θα κληθούν να λάβουν θέση η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων και οι Έλληνες ευρωβουλευτές, κάτι που προκαλεί ήδη ανησυχία σε πολλούς κτηνοτρόφους. 

Η εκστρατεία ενάντια στα κλουβιά είναι η σημαντικότερη, έως σήμερα, Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων εκτροφής. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το αίτημα των πολιτών συζητείται ήδη από τις 15/4/2021 και θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου. 

Tην καμπάνια «τέλος στα κλουβιά» υποστηρίζουν 
86 ευρωβουλευτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.  Περισσότεροι από 140 επιστήμονες απηύθηναν έκκληση για το τέλος της εκτροφής στα κλουβιά. Ανάμεσά τους και η Τζέιν Γκούντολ, πρωτοπόρος πρωτευοντολόγος, ηθολόγος και Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Eθνών. Δέκα από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τροφίμων κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταργήσει τα κλουβιά, αρχικά για τις ωοτόκες όρνιθες και στη συνέχεια και για τα υπόλοιπα ζώα. Οι εταιρείες αυτές καθώς και 1,000 άλλες μικρότερες, έχουν ήδη αποκλείσει τα αυγά κλωβοστοιχίας από την εφοδιαστική τους αλυσίδα ή δεσμεύονται να το πράξουν μέχρι το 2025. Τέλος, η Διεθνής Ένωση Φοιτητών Κτηνιατρικής (ΙVSA), που απαριθμεί 40,000 μέλη σε 70 χώρες, τάχθηκε κατά της εκτροφής ζώων σε κλουβιά.

 Πηγή: https://www.amna.gr/pr-view/235356

Γίνε Μέλος ή Φίλος Σήμερα

Υποστήριξε ενεργά το κόμμα για τα ζώα, πάρε αποφάσεις, ανάλαβε δράση.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ
Back To Top
animalpolitics.gr