Animalpolitics.gr
Ούτε ευρώ χαμένο στην κτηνοτροφία

Ούτε ευρώ χαμένο στην κτηνοτροφία

Η κυβέρνηση υπόσχεται νέες οικονομικές ενισχύσεις στην κτηνοτροφία. Αυτό εξάλλου της ζητούν όλα τα άλλα κόμματα και όλα τα ΜΜΕ. Μόνο εμείς, το Κόμμα για τα Ζώα, τολμάμε να πούμε την αλήθεια: η κτηνοτροφία είναι μια ρυπογόνα, ανθυγιεινή και βίαιη δραστηριότητα, που ήδη επιδοτείται αδρά. Το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας είναι η φυτική παραγωγή.

Η κτηνοτροφία είναι, μαζί με τα ορυκτά καύσιμα, ο βασικός παράγοντας της κλιματικής κρίσης. Επιπλέον, σπαταλά και ρυπαίνει φυσικούς πόρους –νερό, έδαφος και αέρα. Καταλαμβάνει τετραπλάσιο χώρο από τη φυτική παραγωγή και παραγάγει μόλις το ένα πέμπτο των θερμίδων!

Η κατανάλωση ζωικών προϊόντων βλάπτει τη δημόσια υγεία. Συνδέεται με την παχυσαρκία, τον καρκίνο και πολλές ακόμα ασθένειες. Βοηθάει στη δημιουργία  πολυανθεκτικών μικροβίων, αφού τα περισσότερα αντιβιοτικά καταναλώνονται στην κτηνοτροφία και περνάνε στον άνθρωπο διαμέσου της τροφικής αλυσίδας.

Η κτηνοτροφία πλήττει τη βιοποικιλότητα. Τα είδη σήμερα εξαφανίζονται με ρυθμό μεγαλύτερο από ότι εδώ και 66 εκατομμύρια χρόνια! Πολλά είδη της άγριας ζωής αναγκάζονται να συμβιώνουν με οικόσιτα ζώα και ανθρώπους. Η εγγύτητα όμως δεν αφορά μόνο τα ζώα, αλλά και τους παθογόνους παράγοντες. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, η κατανάλωση ζωικών ευθύνεται για τα 3/4 των νέων ασθενειών συμπεριλαμβανομένων του SARS, της «γρίπης των πτηνών», της «γρίπης των χοίρων», της «νόσου των τρελών αγελάδων», του νέου κορωνοϊού.

Ο COVID-19 δεν προέκυψε επειδή οι Κινέζοι τρώνε «παράξενα» ζώα. Προέκυψε διότι η ανθρωπότητα γενικά τρώει ζώα!

Η κτηνοτροφία επιδοτείται σκανδαλωδώς μέσω της τιμολόγησης των ζωικών προϊόντων. Εάν υπολογίζαμε το κλιματικό κόστος του κρέατος και των γαλακτοκομικών, η τιμή τους θα έπρεπε να είναι διπλάσια! Σήμερα πληρώνουμε το 99% της πραγματικής τιμής του αρακά, αλλά μόνο το 50% εκείνης του αρνίσιου κρέατος! Κι όμως, φορολογούνται το ίδιο! Όσον αφορά τις επιδοτήσεις στην Ελλάδα, η ζωική παραγωγή φτάνει στο 30% του τζίρου της αγροτικής μας παραγωγής, κι όμως, της δίνουν το 70% των επιδοτήσεων! Εάν έπαυαν οι επιδοτήσεις στη ζωική παραγωγή στην Ελλάδα, θα μπορούσαν αμέσως να τριπλασιαστούν εκείνες στη φυτική παραγωγή!

Για μας, το σημαντικότερο είναι ο πόνος, η βία, η θλίψη, τα βασανιστήρια, οι ωμές πρακτικές που κυριαρχούν στην κτηνοτροφία, και μάλιστα σε εκείνη που είναι «πετυχημένη» οικονομικά. Εβδομήντα δισεκατομμύρια ζώα πεθαίνουν κάθε χρόνο, στο βωμό των μεγάλων συμφερόντων του κτηνοτροφικού λόμπι.

Λίγες ημέρες πριν ο ΟΗΕ επισήμανε πως λόγω της πανδημίας, μπορεί να πληγούν από λιμό πάνω από 250 εκατομμύρια άνθρωποι. Η ανθρωπότητα όμως θα χορτάσει μόνο με φυτοφαγική μετάβαση και συρρίκνωση της κτηνοτροφίας.

Αντί των επιδοτήσεων στην κτηνοτροφία, το Κόμμα για τα Ζώα ζητάει:
• Δίκαιη τιμολόγηση όλων των αγαθών και των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του κλιματικού τους κόστους (αλλά και του περιβαλλοντικού και του υγειονομικού!).
• Εξίσωση των επιδοτήσεων στη ζωική και στη φυτική παραγωγή, στην κατεύθυνση της κατάργησης των επιδοτήσεων στην κτηνοτροφία.
• Κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των «παραγωγικών», και συνεχής παρακολούθηση των σφαγείων και των κτηνοτροφικών μονάδων με συστήματα καμερών CCTV.
• Προώθηση της φυτοφαγίας και των φυτικών υποκατάστατων του κρέατος και του γάλακτος από το κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες.  

Όσον αφορά στους κτηνοτρόφους, ζητάμε τη δημιουργία ενός Ταμείου Φυτοφαγικής Μετάβασης που θα τους βοηθάει τεχνικά και θα τους ενισχύει οικονομικά ώστε να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία όσο το δυνατό γρηγορότερα, για το καλό των ζώων, της φύσης, του κοινωνικού συνόλου, αλλά και των ιδίων και των οικογενειών τους. Τους κτηνοτρόφους τους βοηθούμε δείχνοντάς τους πώς να ξεφύγουν από το ναυάγιο της κτηνοτροφίας, όχι πληρώνοντάς τους, μέχρι να πάνε μαζί του στον πάτο!

Αναδημοσιεύσεις:
Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

 


Γίνε Μέλος ή Φίλος Σήμερα

Υποστήριξε ενεργά το κόμμα για τα ζώα, πάρε αποφάσεις, ανάλαβε δράση.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ
Back To Top
animalpolitics.gr