Animalpolitics.gr
Όροι Χρήσης Είσοδος ή Δημιουργία λογαριασμού Wishlist
Μαριάν Τίμε: «μην ακούτε αυτούς που σας λένε πως δεν μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο»

Μαριάν Τίμε: «μην ακούτε αυτούς που σας λένε πως δεν μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο»

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σε ηλικία τριάντα ετών, το πάθος της για τα ζώα την οδήγησε να εγκαταλείψει τη νομική και να ηγηθεί του νεοσύστατου τότε «Κόμματος για τα Ζώα» (PvdD). Ακόμα και στην Ολλανδία, ένα κόμμα της φιλοζωίας έμοιαζε με πολιτική εκκεντρικότητα: «τι άλλο θα δούμε;» σχολίαζαν οι πολιτικοί συντάκτες. «Ένα κόμμα για… τα ποδήλατα; Ένα κόμμα για τα φυτά;».Έτσι ξεκίνησε την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021 το βράδυ τη  ομιλία της στο ελληνικό κοινό με θέμα «αλλαγή πολιτική για τη σωτηρία του Πλανήτη» η Μαριάν Τίμε (Marianne Thieme),ιστορική ηγέτης του διεθνούς κινήματος της Πολιτικής Φιλοζωίας.

Είκοσι χρόνια αργότερα, το PvdD έχει
ογδόντα αιρετούς σε όλα τα επίπεδα του ολλανδικού πολιτικού συστήματος (από το Ευρωκοινοβούλιο και τη Βουλή στη Χάγη έως τα περιφερειακά και τα δημοτικά συμβούλια). Η Μαριάν ήταν η πρώτη πολιτικός στον κόσμο που μίλησε σε κοινοβούλιο για την κρεατοφαγία ως πρόβλημα για τα ζώα, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.  

Τους Ολλανδούς φιλόζωους ακολούθησαν 
άλλα είκοσι κόμματα σε όλο τον κόσμο, που σήμερα έχουν εκλέξει μερικές εκατοντάδες βουλευτές, ευρωβουλευτές και εκπροσώπους σε τοπικό επίπεδο. Τα κόμματα για τα ζώα είναι τα μόνα που θέτουν μετ’ επιτάσεως την ανάγκη να προστατευθεί η βιοποικιλότητα και να συρρικνωθεί η κτηνοτροφία.  Τελευταίο απόκτημα του κινήματος είναι το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα, που ιδρύθηκε μες στην πανδημία και ετοιμάζεται τώρα για το ιδρυτικό διαδικτυακό του συνέδριο, το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Ιανουαρίου 2021.

Marianne Thieme και Έλενα Δέδε στην εκδήλωση της 13ης Ιανουαρίου 2021


Το PvdD πέτυχε, διότι μίλησε στους πολιτικούς τη γλώσσα που καταλαβαίνουν: εκείνη των ψήφων και του πολιτικού κόστους. «Όταν είσαι ΜΚΟ, οι πολιτικοί μπορούν απλά να σε αγνοήσουν. Αλλά κάθε ψήφος που χάνουν, τους πονάει», τόνισε η Μαριάν Τίμε. «Σήμερα, στην Ολλανδία, σε κάθε κοινοβουλευτική συζήτηση για την αγροτική ανάπτυξη, το 70% του χρόνου καταναλώνεται στο ζήτημα των δικαιωμάτων των ζώων. “Καταντήσαμε να μιλάμε όλη την ώρα για τα ζώα!”, εξανέστη στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών, του κόμματος που εκφράζει παραδοσιακά τα συμφέροντα της κτηνοτροφίας», τόνισε η ομιλήτρια. Και παρότρυνε τους Έλληνες και Κύπριους οπαδούς των αντίστοιχων κομμάτων της πολιτικής φιλοζωίας: «Το μήνυμά μας απαντάει στα πραγματικά σημαντικά προβλήματα του κόσμου, και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει».

Η ιστορία του ολλανδικού Κόμματος για τα Ζώα είναι πράγματι πηγή έμπνευσης για όλους όσοι αγωνίζονται για τα ζώα και τη φύση. Στην αρχή προσπάθησαν να το χλευάσουν, μετά να το αγνοήσουν, μετά να το πολεμήσουν με μίσος. «Μην φοβάστε τα συναισθήματα», τους συμβούλεψε. «Μην φοβάστε τον έκπληξη των κρεατοφάγων , τον θυμό των κτηνοτρόφων την χλεύη των ανίδεων ή την καχυποψία των φίλων σας. Τα συναισθήματα χρειάζονται για να καρποφορήσει μια γόνιμη πολιτική συζήτηση». Το PvdD όντως επέβαλε την παρουσία του, και σήμερα οι πάντες το θεωρούν μια σταθερά της πολιτικής πραγματικότητας. Ακόμα και οι βίγκαν ακτιβιστές και οι παραδοσιακοί φιλόζωοι, που το αντιμετώπιζαν αρχικά ως κάτι περιττό, άχρηστο ή επικίνδυνο, κατανοούν πια τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητά του. «Αν μην τι άλλο, χάρη σε μας, αρκεί ένα τηλεφώνημα για να ακουστεί ότι τους απασχολεί στα κοινοβούλια των Βρυξελλών ή της Χάγης και σε κάθε περιφερειακό ή δημοτικό συμβούλιο».

Στη συζήτηση με το κοινό που ακολούθησε, και που διηύθυνε εκ μέρους των οργανωτών η
Έλενα Δέδε, δικηγόρος και ιδρύτρια της ΜΚΟ «Dogs’ Voice», η Μαριάν βάλθηκε να εμψυχώσει τους Έλληνες ομοϊδεάτες της και να τους χαρτογραφήσει τη διαδρομή από τα πρώτα, δειλά, βήματα, έως τις μεγάλες πολιτικές αλλαγές υπέρ των ζώων και της φύσης. «Στις πρώτες εκλογές που συμμετείχαμε το 2003, στο κόμμα ήμασταν τέσσερις άνθρωποι. Κάναμε καμπάνια χωρίς καθόλου χρήματα και προς κατάπληξη των πάντων παραλίγο να μπούμε στη Βουλή.   Μην  ακούτε αυτούς που σας λένε πως δεν μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο».Γίνε Μέλος ή Φίλος Σήμερα

Υποστήριξε ενεργά το κόμμα για τα ζώα, πάρε αποφάσεις, ανάλαβε δράση.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ
Back To Top
animalpolitics.gr