Animalpolitics.gr
Κλιματικός Νόμος: πολύ λίγο, πολύ αργά. Η Ελλάδα συμβάλλει στην Κλιματική Κρίση, όχι στη λύση της

Κλιματικός Νόμος: πολύ λίγο, πολύ αργά. Η Ελλάδα συμβάλλει στην Κλιματική Κρίση, όχι στη λύση της

Το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα (ΚΓΤΖ) τοποθετήθηκε αρνητικά στον πρώτο «κλιματικό νόμο» που συζητιέται στη διαβούλευση έως τις 28/1/2021. Βασική αιτίαση των φιλόζωων είναι πως, παρά τα θετικά στοιχεία που περιλαμβάνει, ο νόμος αυτός δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Κλιματικής Κρίσης. Το ελληνικό ΚΓΤΖ αντιπροτείνει μια «Εθνική Κλιματική Ενότητα» με τρεις άξονες: την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τη «δίκαιη τιμολόγηση» όλων των υπηρεσιών και των προϊόντων (αναφέρονται τα κτηνοτροφικά) και την «ενεργητική και φιλόδοξη» προσαρμογή της χώρας σε όλες τις κλιματικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα:

 

Ο Κλιματικός Νόμος που εισηγείται η Κυβέρνηση, αποτελεί μεν πρόοδο, στο πλαίσιο όμως πάντα της “Κλιματικής Αμεριμνησίας” των τελευταίων τριάντα ετών.

Θέτει μεν κάποιους δειλούς στόχους, που είναι όμως πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Το κυριότερο: η επίτευξή τους επαφίεται στην καλή θέληση των διαφόρων ρυπαντών, χωρίς νομικές δεσμεύσεις.

Στο ζήτημα της Κλιματικής Κρίσης όμως, το κρίσιμο δεν είναι εάν κάθε φορά νομοθετούμε “προς τη σωστή κατεύθυνση”, αλλά εάν λαμβάνουμε τα επείγοντα μέτρα που απαιτούν οι έκτατες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε.

Το σημαντικό είναι πως η ανθρωπότητα βαδίζει προς το Κλιματικό Χάος, και η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόβλημα και όχι στη λύση του.

Εμείς, ως ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα θεωρούμε πως ελάχιστος κοινός παρονομαστής για μία Εθνική Κλιματική Ενότητα, αντάξια των προκλήσεων που έχουμε εμπρός μας, είναι τα παρακάτω:

♦ Η ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα (συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου) με ένα εθνικό σχέδιο μετάβασης, με σαφείς μεσοπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους. Στην πολιτική της ενεργειακής μετάβασης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται η απόλυτη αντίθεση στην πυρηνική ενέργεια και η ενεργητική προσπάθεια για μια διεθνή συμφωνία που θα σταματάει κάθε προσπάθεια εξόρυξης και εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων στην Ανατολική Μεσόγειο.

♦ Η δίκαιη τιμολόγηση, με συμπερίληψη του κλιματικού κόστους όλων των υπηρεσιών και των προϊόντων και όχι μόνο των πιο ρυπογόνων όπως σήμερα. Ιδιαίτερη σημασία έχει εδώ η δίκαιη τιμολόγηση των τροφίμων και μάλιστα των προϊόντων της κτηνοτροφίας. Η Κλιματική Δικαιοσύνη απαιτεί την κατά προτεραιότητα καθιέρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και την προοδευτική μετακίνηση της φορολογικής ύλης από τη φορολόγηση των εισοδημάτων στη φορολόγηση της ρύπανσης.

Η ενεργητική και φιλόδοξη προσαρμογή της Ελλάδας σε όλες τις κλιματικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.

Θα πρέπει η κυβέρνηση, όλα τα κόμματα και οι περιβαλλοντικοί φορείς να κατανοήσουν πως η εποχή που η Κλιματική Κρίση αποτελούσε μία επιμέρους πολιτική έχει παρέλθει. Η Κλιματική Κρίση είναι πλέον το νέο πλαίσιο στο οποίο εξελίσσεται συνολικά η πολιτική μας ζωή, σε όλες της τις εκφάνσεις. Χρειαζόμαστε κλιματικές κυβερνήσεις και όχι πια «υπουργεία Κλιματικής Κρίσης» ή «Περιβάλλοντος». Χρειαζόμαστε κλιματικές κυβερνητικές πολιτικές, και όχι μόνο «κλιματικούς νόμους».
 


 



Γίνε Μέλος ή Φίλος Σήμερα

Υποστήριξε ενεργά το κόμμα για τα ζώα, πάρε αποφάσεις, ανάλαβε δράση.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ
Back To Top
animalpolitics.gr